Discussion:
[ qemu-kvm-1.0-usbredir / hans git ]
(too old to reply)
nicolas prochazka
2012-04-17 10:42:45 UTC
Permalink
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
If i'm starting a windows guest with :

/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010

I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )

spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_QXL
red_worker_main: begin
display_channel_create: create display channel
cursor_channel_create: create cursor channel
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_RECORD
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_PLAYBACK
*** EHCI support is under development ***
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
qemu: virtio-serial-bus: Unexpected port id 2185099072 for device
virtio-serial-bus.0
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_TABLET
Segmentation fault

Same thing without spice / qxl command line works fine.

Regards,
Nicolas P.
David Jaša
2012-04-17 10:59:13 UTC
Permalink
Hi Nicolas,

does it happen when you omit usbredir devices?

David
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_QXL
red_worker_main: begin
display_channel_create: create display channel
cursor_channel_create: create cursor channel
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_RECORD
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_PLAYBACK
*** EHCI support is under development ***
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
qemu: virtio-serial-bus: Unexpected port id 2185099072 for device
virtio-serial-bus.0
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_TABLET
Segmentation fault
Same thing without spice / qxl command line works fine.
Regards,
Nicolas P.
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
--
David Jaša, RHCE

SPICE QE based in Brno
GPG Key: 22C33E24
Fingerprint: 513A 060B D1B4 2A72 7F0D 0278 B125 CD00 22C3 3E24
Hans de Goede
2012-04-17 11:48:32 UTC
Permalink
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
Can you please try with the qemu-kvm-1.0-usbredir branch instead? If you want
to try out usb-redir that is a good idea anyways, as that has a ton of
usb fixes too.

Also which version of spice-server are you using ?

I see that you're trying to enable both spice and vnc at the same time,
that should work but is not really tested...

Anyways if you can still reproduce with qemu-kvm-1.0-usbredir you've probably
found a real bug and we will need to investigate.

Regards,

Hans
nicolas prochazka
2012-04-17 12:13:03 UTC
Permalink
hello,
sorry i'm already using qemu-kvm-1.0-usbredir for my test
not qemu-1.0-usbredir.

I'm using spice from git master. (
2439c0dc90bcfd83d3e0eb4f08f19ef2face2118 ) april 5

Regards,
Nicolas Prochazka.
Post by Hans de Goede
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
 /usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console  , qemu segfault ( 100 % reproductible )
Can you please try with the qemu-kvm-1.0-usbredir branch instead? If you want
to try out usb-redir that is a good idea anyways, as that has a ton of
usb fixes too.
Also which version of spice-server are you using ?
I see that you're trying to enable both spice and vnc at the same time,
that should work but is not really tested...
Anyways if you can still reproduce with qemu-kvm-1.0-usbredir you've probably
found a real bug and we will need to investigate.
Regards,
Hans
Hans de Goede
2012-04-17 12:27:26 UTC
Permalink
Hi,
Post by nicolas prochazka
hello,
sorry i'm already using qemu-kvm-1.0-usbredir for my test
not qemu-1.0-usbredir.
I'm using spice from git master. (
2439c0dc90bcfd83d3e0eb4f08f19ef2face2118 ) april 5
Looks like you've found a real bug then :| I'll put looking
into this on my todo list, I've no idea when I'll get around
to it though.

So fellow spice-team members (ie Alon, Yonith, Uri, ...) feel
free to beat me to it wrt fixing this :)

Nicolas on the subject of my to do list, a while ago you
said that these 2 cameras:
Bus 006 Device 004: ID 046d:08f6 Logitech, Inc. QuickCam Messenger Plus
Bus 006 Device 005: ID 046d:0928 Logitech, Inc. QuickCam Express

Did not work with usbredir inside a Windows XP guest. I've
tried this recently, using a fresh Windows XP vm image (so no
previous versions of webcam drivers installed), fully updated
to SP3 + fixes, and then installing the quickcam 8.32 drivers
before plugging in these cams for the first time. And they worked
fine for me... So perhaps this has been fixed in the mean
time?

Regards,

Hans
nicolas prochazka
2012-04-17 14:58:41 UTC
Permalink
I've also tested with :
qemu last git master : segfault
qemu 1.0.1 : ok

spice from git master.

( windows guest with qxl install ) ,
vnc client connect , switch to 640x480 -> 1024x768 => segfault.
or connect with vnc client when windows guest boot ( connect just
after bios boot, before vga switching)

Regards,
Nicolas.
Post by Hans de Goede
Hi,
Post by nicolas prochazka
hello,
sorry i'm already using qemu-kvm-1.0-usbredir for my test
not qemu-1.0-usbredir.
I'm using spice from git master. (
2439c0dc90bcfd83d3e0eb4f08f19ef2face2118 ) april 5
Looks like you've found a real bug then :| I'll put looking
into this on my todo list, I've no idea when I'll get around
to it though.
So fellow spice-team members (ie Alon, Yonith, Uri, ...) feel
free to beat me to it wrt fixing this :)
Nicolas on the subject of my to do list, a while ago you
 Bus 006 Device 004: ID 046d:08f6 Logitech, Inc. QuickCam Messenger Plus
 Bus 006 Device 005: ID 046d:0928 Logitech, Inc. QuickCam Express
Did not work with usbredir inside a Windows XP guest. I've
tried this recently, using a fresh Windows XP vm image (so no
previous versions of webcam drivers installed), fully updated
to SP3 + fixes, and then installing the quickcam 8.32 drivers
before plugging in these cams for the first time. And they worked
fine for me...  So perhaps this has been fixed in the mean
time?
Regards,
Hans
Hans de Goede
2012-04-17 20:25:25 UTC
Permalink
Hi,
Post by nicolas prochazka
qemu last git master : segfault
qemu 1.0.1 : ok
spice from git master.
Ah, then it is likely caused by the qxl fixes I recently
cherry-picked into my tree. Can you try checking out
commit 4c245e5ecbc7d5c30c8e8bb4bfcd18c79fafddfe (which is
on the qemu-kvm-1.0-usbredir branch) and see if the issue
is gone then. If it is gone can you please git-bisect this?

Thanks & Regards,

Hans
Post by nicolas prochazka
( windows guest with qxl install ) ,
vnc client connect , switch to 640x480 -> 1024x768 => segfault.
or connect with vnc client when windows guest boot ( connect just
after bios boot, before vga switching)
Regards,
Nicolas.
Post by Hans de Goede
Hi,
Post by nicolas prochazka
hello,
sorry i'm already using qemu-kvm-1.0-usbredir for my test
not qemu-1.0-usbredir.
I'm using spice from git master. (
2439c0dc90bcfd83d3e0eb4f08f19ef2face2118 ) april 5
Looks like you've found a real bug then :| I'll put looking
into this on my todo list, I've no idea when I'll get around
to it though.
So fellow spice-team members (ie Alon, Yonith, Uri, ...) feel
free to beat me to it wrt fixing this :)
Nicolas on the subject of my to do list, a while ago you
Bus 006 Device 004: ID 046d:08f6 Logitech, Inc. QuickCam Messenger Plus
Bus 006 Device 005: ID 046d:0928 Logitech, Inc. QuickCam Express
Did not work with usbredir inside a Windows XP guest. I've
tried this recently, using a fresh Windows XP vm image (so no
previous versions of webcam drivers installed), fully updated
to SP3 + fixes, and then installing the quickcam 8.32 drivers
before plugging in these cams for the first time. And they worked
fine for me... So perhaps this has been fixed in the mean
time?
Regards,
Hans
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
nicolas prochazka
2012-04-17 22:43:59 UTC
Permalink
hello,
git bisect tells me that's this commit seems to be the bad.

f9344933bcc1425cf1e8142dc2f8321522dc00af is the first bad commit
commit f9344933bcc1425cf1e8142dc2f8321522dc00af
Author: Alon Levy <***@redhat.com>
Date: Fri Feb 24 23:19:29 2012 +0200

qxl: remove flipped

Tested on linux and windows guests. For negative stride, qxl_flip copies
directly to vga->ds->surface->data, for positive it's reallocated to
share qxl->guest_primary.data

Signed-off-by: Alon Levy <***@redhat.com>
Signed-off-by: Gerd Hoffmann <***@redhat.com>

:040000 040000 93ee4b13caf9937644383c028293a1b080b55826
337f8b41dd9688f749d66c596042a2f3635a819d M hw

Regards,
Nicolas.
Post by Hans de Goede
Hi,
Post by nicolas prochazka
qemu last git master : segfault
qemu 1.0.1 : ok
spice from git master.
Ah, then it is likely caused by the qxl fixes I recently
cherry-picked into my tree. Can you try checking out
commit 4c245e5ecbc7d5c30c8e8bb4bfcd18c79fafddfe (which is
on the qemu-kvm-1.0-usbredir branch) and see if the issue
is gone then. If it is gone can you please git-bisect this?
Thanks & Regards,
Hans
Post by nicolas prochazka
( windows guest with qxl install ) ,
vnc client connect , switch to 640x480 ->  1024x768 =>  segfault.
or connect with vnc client when windows guest boot ( connect just
after bios boot, before vga switching)
Regards,
Nicolas.
Post by Hans de Goede
Hi,
Post by nicolas prochazka
hello,
sorry i'm already using qemu-kvm-1.0-usbredir for my test
not qemu-1.0-usbredir.
I'm using spice from git master. (
2439c0dc90bcfd83d3e0eb4f08f19ef2face2118 ) april 5
Looks like you've found a real bug then :| I'll put looking
into this on my todo list, I've no idea when I'll get around
to it though.
So fellow spice-team members (ie Alon, Yonith, Uri, ...) feel
free to beat me to it wrt fixing this :)
Nicolas on the subject of my to do list, a while ago you
 Bus 006 Device 004: ID 046d:08f6 Logitech, Inc. QuickCam Messenger Plus
 Bus 006 Device 005: ID 046d:0928 Logitech, Inc. QuickCam Express
Did not work with usbredir inside a Windows XP guest. I've
tried this recently, using a fresh Windows XP vm image (so no
previous versions of webcam drivers installed), fully updated
to SP3 + fixes, and then installing the quickcam 8.32 drivers
before plugging in these cams for the first time. And they worked
fine for me...  So perhaps this has been fixed in the mean
time?
Regards,
Hans
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
Hans de Goede
2012-04-18 06:21:06 UTC
Permalink
Hi,
Post by nicolas prochazka
hello,
git bisect tells me that's this commit seems to be the bad.
f9344933bcc1425cf1e8142dc2f8321522dc00af is the first bad commit
commit f9344933bcc1425cf1e8142dc2f8321522dc00af
Date: Fri Feb 24 23:19:29 2012 +0200
qxl: remove flipped
Tested on linux and windows guests. For negative stride, qxl_flip copies
directly to vga->ds->surface->data, for positive it's reallocated to
share qxl->guest_primary.data
:040000 040000 93ee4b13caf9937644383c028293a1b080b55826
337f8b41dd9688f749d66c596042a2f3635a819d M hw
Thanks! I've asked Alon to take a look at this.

Regards,

Hans
Hans de Goede
2012-04-20 12:41:57 UTC
Permalink
Hi,
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
This should be fixed in my qemu-kvm-1.0-usbredir branch now, please
give the latest git a try.

Regards,

Hans
nicolas prochazka
2012-04-20 12:53:09 UTC
Permalink
Hello,
patch from alon works fine.
thank.

Regards,
Nicolas P.
Post by Hans de Goede
Hi,
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
This should be fixed in my qemu-kvm-1.0-usbredir branch now, please
give the latest git a try.
Regards,
Hans
nicolas prochazka
2012-04-20 15:33:23 UTC
Permalink
Hello,
On http://git.kernel.org/?p=virt/kvm/qemu-kvm.git;a=summary git tree,
there's qemu-kvm-1.0.1 tag now
what about with your qemu-kvm-1.0-usbredir ?

Regards,
Nicolas
Post by nicolas prochazka
Hello,
patch from alon works fine.
thank.
Regards,
Nicolas P.
Post by Hans de Goede
Hi,
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
This should be fixed in my qemu-kvm-1.0-usbredir branch now, please
give the latest git a try.
Regards,
Hans
Hans de Goede
2012-04-23 09:59:28 UTC
Permalink
Hi,

Thanks for letting me know, I've rebased my patches to
qemu-kvm-1.0.1, you can find a branch with the result here:
http://cgit.freedesktop.org/~jwrdegoede/qemu/log/?h=qemu-kvm-1.0.1-usbredir

Note that this is where future development will happen.

Regards,

Hans
Post by nicolas prochazka
Hello,
On http://git.kernel.org/?p=virt/kvm/qemu-kvm.git;a=summary git tree,
there's qemu-kvm-1.0.1 tag now
what about with your qemu-kvm-1.0-usbredir ?
Regards,
Nicolas
Post by nicolas prochazka
Hello,
patch from alon works fine.
thank.
Regards,
Nicolas P.
Post by Hans de Goede
Hi,
Hi,
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
This should be fixed in my qemu-kvm-1.0-usbredir branch now, please
give the latest git a try.
Regards,
Hans
Alon Levy
2012-04-18 08:38:01 UTC
Permalink
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_QXL
red_worker_main: begin
display_channel_create: create display channel
cursor_channel_create: create cursor channel
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_RECORD
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_PLAYBACK
*** EHCI support is under development ***
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
qemu: virtio-serial-bus: Unexpected port id 2185099072 for device
virtio-serial-bus.0
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_TABLET
Segmentation fault
Same thing without spice / qxl command line works fine.
Can you try disabling the virtio-serial device and see if it doesn't
happen? if that works, try the latest virtio-serial driver, it might fix
it. A workaround might be to run with -smp 2 (only if removing
virtio-serial helps - otherwise it's a different issue).
Post by nicolas prochazka
Regards,
Nicolas P.
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
nicolas prochazka
2012-04-18 08:47:50 UTC
Permalink
Hello,
No it's no relative with virtio-serial bug.
With and without virtio driver the problem appear.
( however , the new virtio serial driver from vadim corrects all
windows vm guest's freeze )
In this case (vnc + qxl) , it's not a freeze but a segfault.

Regards,
Nicolas
Post by Alon Levy
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
 /usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console  , qemu segfault ( 100 % reproductible )
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_QXL
red_worker_main: begin
display_channel_create: create display channel
cursor_channel_create: create cursor channel
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_RECORD
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_PLAYBACK
*** EHCI support is under development ***
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
qemu: virtio-serial-bus: Unexpected port id 2185099072 for device
virtio-serial-bus.0
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_TABLET
Segmentation fault
Same thing without spice / qxl command line works fine.
Can you try disabling the virtio-serial device and see if it doesn't
happen? if that works, try the latest virtio-serial driver, it might fix
it. A workaround might be to run with -smp 2 (only if removing
virtio-serial helps - otherwise it's a different issue).
Post by nicolas prochazka
Regards,
Nicolas P.
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
Alon Levy
2012-04-18 09:06:57 UTC
Permalink
Post by Alon Levy
Post by nicolas prochazka
Hello,
I'm using qemu 1.0-usbredir from hans git.
/usr/local/bin/qemu -name TEST_QXL010 -readconfig
/etc/ich9-ehci-uhci.cfg -device usb-tablet -spice
addr=10.98.98.1,port=11959,disable-ticketing -vga qxl -device
virtio-serial -chardev spicevmc,id=vdagent,debug=0,name=vdagent
-device virtserialport,chardev=vdagent,name=com.redhat.spice.0
-chardev spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev1 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev1,id=usbredirdev1,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev2 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev2,id=usbredirdev2,debug=0 -chardev
spicevmc,name=usbredir,id=usbredirchardev3 -device
usb-redir,chardev=usbredirchardev3,id=usbredirdev3,debug=0 -vnc
10.98.98.1:129 -monitor tcp:127.0.0.1:10129,server,nowait,nodelay
-soundhw ac97 -m 512 -pidfile /var/run/qemu/TEST_QXL010.pid -k fr -net
tap,vlan=5,name=externe,script=/etc/qemu-ifEup,downscript=/etc/qemu-ifEdown,ifname=vmEtap29
-net nic,vlan=5,macaddr=ac:de:49:14:75:5b,model=e1000 -drive
file=/swapfile-guest/swap1,if=ide,index=1,media=disk,snapshot=on -rtc
base=localtime -no-hpet -cpu host,+x2apic -drive
file=/mnt/vdisk/images/VM-TEST_QXL010.1334658714.2828879,index=0,media=disk,snapshot=on,cache=unsafe
-fda fat:floppy:/mnt/vdisk/diskconf/TEST_QXL010
I boot with a default resolution of 640x480 , if i change to 1024x768
in VNC console , qemu segfault ( 100 % reproductible )
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_QXL
red_worker_main: begin
display_channel_create: create display channel
cursor_channel_create: create cursor channel
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_RECORD
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_PLAYBACK
*** EHCI support is under development ***
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
spice_server_char_device_add_interface: CHAR_DEVICE usbredir
qemu: virtio-serial-bus: Unexpected port id 2185099072 for device
virtio-serial-bus.0
spice_server_add_interface: SPICE_INTERFACE_TABLET
Segmentation fault
Same thing without spice / qxl command line works fine.
Can you try disabling the virtio-serial device and see if it doesn't
happen? if that works, try the latest virtio-serial driver, it might fix
it. A workaround might be to run with -smp 2 (only if removing
virtio-serial helps - otherwise it's a different issue).
Please ignore - sent this before reading your bisection result, thanks
for doing it, easily reproducible here, trying to fix.
Post by Alon Levy
Post by nicolas prochazka
Regards,
Nicolas P.
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
_______________________________________________
Spice-devel mailing list
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/spice-devel
Continue reading on narkive:
Loading...